Check Up Nedir?
Bir başka adıyla “sağlık taraması” olası hastalıkları erken dönemde tespit ederek, önlem almayı ve böylece kişinin sağlıklı kalması amaçlar. “Sağlık taraması”; belirgin bir şikayeti olmasa da gizliden gizliye oluşmaya başlayan rahatsızlıkların, henüz erken aşamadayken saptanması amacıyla yapılan muayene ve tetkiklerdir.
Neden Gereklidir?
Modern tıp hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alarak canlının sağlıklı kalmasını sağlamayı amaçlar. Çünkü hastalık ortaya çıktıktan sonra, hem tedavisi çok daha pahalıdır, hem de sağlık artık bir kez bozulmuş olur. Bazı hastalıkların da tedavisi ancak erken teşhisle sağlanabilir. İşte bu nedenle, minik dostlarımızın, hiç şikayeti olmasa da, belirli periyotlarla veteriner hekime başvurarak, genel sağlık kontrolünden geçmesinde fayda vardır. Bu periyotlar ırka, yaşa ve hastanın genel durumuna göre değişebilir.
Bazı ırklar kalp rahatsızlıklarına yatkındır, bazılarında böbrek daha hassas olur. Bazen bireysel farklılıklarda oluşabilir. Hastanın bireysel olarak tansiyonu düşük olabilir. Vücut ısısı her zaman normal değerlerin üzerinde olabilir, ama onun vücudu için bu tolere edilebilir bir şey halindedir. Periyodik olarak yapılan check up’lar, bu tür farklılıkların da önceden bilinmesi, hastalık halinde bu farklılıkların da değerlendirilmesiyle, tahlil sonuçlarının doğru yorumlanmasını sağlar. İlk ve tek defa yapılan tahliller, canlı vücudunun süregelen normal değerleriyle kıyaslanmadığı zaman, değerlendirme eksik kalabilir. Hastanın geçmiş bilgisi, her zaman değerlendirmeyi daha isabetli yapar.
Kalp rahatsızlıkları, böbrek ve karaciğer yetmezlikleri, kanser ve pek çok hastalık erken tanı ile hem daha kolay tedavi edilebilir, hem yaşam kalitesi ve süresi artar.
Önemsiz olduğunu düşündüğünüz veya gözden kaçırdığınız belirtiler, bazen çok önemli hastalıkların habercisi olabilir.
Teknoloji ve bilgi patlamasının baş döndürücü hızla geliştiği bir çağda yaşıyoruz. Bu hızlı teknolojik gelişmelerin önemli bir bölümü tıbbi teşhis alanında da görülmektedir. Örneğin; basit bir kan tahlili ile pek çok hastalık açısından risk taşıdığımızı tespit edebiliyoruz. Önemli olan, teknolojinin bize sunmuş olduğu bu güzelliklerden hastalık hali oluşmadan faydalanmaktır. Check-up erken teşhis için ilk ve önemli bir adımdır. Hastalık oluştuktan sonra yapılan tahliller check-up demek değildir. Çünkü geç kalınmış ve hastalık hali oluşmuştur.
Check-Up sayesinde iç organlarda bir takım bulguların saptanması ile hastanın öneri yoluyla, bazı yaşamsal alışkanlıklarını (yanlış gıdalarala beslenme, beslenme saatleri, su tüketimi, parazit tedavileri, tuvalet alışkanlıkları, uyku saatleri, banyo yöntemleri, korucu aşılamalar ve tedaviler…) değiştirmesi sağlanabilir. Böylece, ileride oluşabilecek hastalıkların önüne geçilebildiği gibi, başlangıç aşamasındaki rahatsızlıkların da ilerlemesi engellenebilir.
Veterinere gitmek için çocuğumuzun hastalanmasını beklemeyin. Unutmayın ki bir çok hastalığın tedavisi ancak erken tanı ile mümkündür. Sağlığınız için yılda bir kez check-up yaptırarak erken tanı ve tedavi fırsatını kaçırmayın.
Unutmayın!
Önemsiz olduğunu düşündüğünüz bir belirti çok önemli bir hastalığın habercisi olabilir.
Check-up sonucunun normal çıkması bile, hastamız hakkında kıymetli bir veridir.